четвртак, 17. фебруар 2011.

„Ubica nosača aviona” uznemirio SAD

16.02.2011. - Politika
Raketa Dong Feng 21D ima domet od 1.500 kilometara i veliku preciznost. – Brzi razvoj te rakete neće poremetiti delovanje mornarice SAD na Pacifiku.







VAŠINGTON – Nova kineska raketa, nazvana „ubica nosača aviona”, neće prisiliti mornaricu SAD da promeni način delovanja na Pacifiku, izjavio je komandant američke 7. flote admiral Skot van Baskirk .
Vojni analitičari su upozorili da nova kineska raketa Dong Feng 21D može poremetiti ravnotežu snaga u Aziji, gde borbene grupe američkih nosača aviona vladaju od Drugog svetskog rata.
Admiral Van Baskirk rekao je AP da ratna mornarica ne vidi da to oružje stvara neku nepremostivu ranjivost za američke nosače, koji su okosnica flote. „To nije Ahilova peta naših nosača ili naše mornarice, to je jedno oružje, jedna tehnologija koja postoji”, rekao je Van Baskirk razgovoru na komandnom mostu nosača UŠ Džordž Vašington, jedinom američkom nosaču stacioniranom u zapadnom Pacifiku, s matičnom lukom Jokosuka, kraj Tokia. Raketa DF 21D je jedinstven po tome što se veruje da može s velikom preciznošću pogoditi snažno branjenu pokretnu metu, poput nosača aviona.Taj zadatak je toliko složen da je nekada Sovjetski savez odustao od sličnog projekta. Projektil, čiji je domet 1.500 km, probio bi obranu jer njegova brzina lansiranja ne ostavlja dovoljno vremena nosačima i drugim velikim brodovima da preduzmu protivmere.
To bi moglo ozbiljno oslabiti sposobnost SAD-a da interveniše u mogućem sukobu oko Tajvana ili Severne Koreje, i uskratio bi američkim brodovima siguran prilaz međunarodnim vodama duž obale Kine, duge 18.000 kilometara. Van Baskirk, čija 7. flota operiše u Pacifiku i Indijskom okeanu sa 60 do 70 brodova i 40.000 mornara i marinaca, kazao je da sposobnosti kineske rakete još nisu dokazane, ali je priznao da izazivaju posebnu zabrinutost. „Svaka nova sposobnost je nešto što nastojimo pratiti. Ako ovo nije nešto što 'menja igru' biće nešto drugo”, rekao je on. Razvoj novog projektila došao je u vreme kada Kina postaje sve samosvesnija oko svojih obala i u teritorijalnim sporovima sa susedima. Prošle godine je izbio oštar diplomatski spor Kine i Japana oko nekoliko ostrva u Istočnom kineskom moru, na koje dve zemlje polažu pravo. U aprilu 2010. je kroz moreuz Mijako, kojim redovno patroliraju američki brodovi, prošla flota od 10 kineskih brodova, uključujući i moderne podmornice i razarače, što je bila najveća demonstracija pomorske moći Kine do sada. Očekuje se da će u narednih nekoliko godina Kina staviti u službu i svoj prvi nosač aviona.
Stručnjaci vide to kao pokušaj Kine da testira Japan i SAD i demonstrira sposobnost izlaska na otvorena mora. Kina je, takođe, izrazila jako nezadovoljstvo što američki nosači operišu duz Korejskog poluostrva, tvrdeći da oni predstavljaju bezbednosni rizik za Peking.
Mornarica SAD zasad nema nameru da menja svoje misije zbog novih pretnji, i nastaviće da deluje u morima oko Japana, Koreje, Filipina „Mi nećemo menjati ove operacije zbog te specifične tehnologije koja je tu... ali ćemo je pažljivo pratiti i adaptirati se na nju”, rekao je admiral Van Bruskirk.
Razvoj te rakete, brži nego što se očekivao, izazvao je uzbunu u Vašingtonu. Pored toga Kina je razvila i novi nevidljivi avion koji može da se koristi u pružanju podrške mornarici .
Pre posete Pekingu prošlog meseca američki ministar odbrane Robert Gejts je rekao da je zabrinut zbog protiv-brodskih raketa od kada je stupio na dužnost.
Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар