четвртак, 10. новембар 2011.

Dalekovod "oborio" avion kod Trstenika


Za pad sporskog aviona u kom su poginule dve osobe krivo nisko letenje, u kome su zakačene žive dalekovoda.
Foto: Tanjug
Portparol Direktorata civilnog vazduhoplovstva Katarina Andrić Milosavljević izjavila je danas da će inspektori narednih dana utvrditi uzrok pada letelice juče u Medveđi kod Trstenika, gde su dve osobe poginule.

Ona je istakla da se na utvrđivanju uzroka pada letelice intenzivno radi, a da su inspektori utvrdili po dolasku na teren da je avion leteo izuzetno nisko, da je u jednom trenutku zakačio žice dalekovoda, izgubio kontrolu i pao u Zapadnu Moravu.

U tom trenutku su se nalazile dve osobe u avionu - pilot koji je imao dozvolu za upravljanje tim avionom i mladić za koga se pretpostavlja da je bio saputnik, jer nije imao dozvolu za letenje, rekla je Andrić Milosavljević, gostujući na RTS-u.

Mladić je bio u procesu obuke za privatnog pilota aviona, ali to zvanično nije bio školski let, jer pilot iako je imao dozvolu za upravljanje avionom, nije imao i ovlašćenje za instruktora letenja, rekla je ona.

Ona je istakla da su, kada je reč o padu aviona, najpresudnija tri faktora - ljudski, tehnički problemi na letelici i vremenske neprilike, koji bi se kao uzrok mogao isključiti, jer je juče vreme bilo skoro idealno za letenje i bez jakog vetra.

Andrić Milosavljević je podsetila da se juče dogodio šesti udes u ovoj godini i da je sa dve jučerašnje žrtve bilo ukupno sedam nastradalih, dok je lane bilo osam udesa i dvoje poginulih.

Ona je istakla da je bezbednost i sigurnost u Srbiji, što se tiče vazduhoplovstva na visokom nivou, ali da je za pad aviona najpresudniji ljudski faktor, a da se mnogi piloti, iako imaju dozvolu, ponašaju nekada neodgovorno.

Andrić Milosavljević je rekla da se redovno obavljaju kontrole, ali da je ljudski faktor van kontrole i apelovala na pilote da nikada ne ulaze u avion ukoliko imaju probleme sa letelicom, ako smatraju da nešto nije u redu i ako se ne osećaju dobro.

(Tanjug)

Нема коментара:

Постави коментар