недеља, 27. новембар 2011.

Све што могу они, могу и ја!

субота, 26. нов 2011, 04:39 -> 13:45

Један „Млазни човек“ из Швајцарске обележио је дан за нама. Његов најновији подвиг - формацијски лет са два млазна акро-авиона „Л-39Ц албатрос“ - делује (научно)фантастично.
Народ уме да каже „човек није птица па да лети". Швајцарски пилот Ив Роси се већ годинама не слаже са том изреком. И успешно је демантује!
Rosi.txt1.jpg„Млазни човек" (Jetman), како су га прозвали, у историју авијације ушао је још у новембру 2006. године као први (и за сада једини) човек који је самостално, са крилима закаченим на своја леђа, летео на млазни погон.
Више од 15 прототипова је Роси направио током 10 година рада на свом изуму. На крају је успео, са погоном из чак четири млазна мотора, висиномером и малецном командом за гас!
Rosi-u-vazduhu.jpg
Крила су од угљеничних влакана
Лет је тада трајао пет минута и 40 секунди.
Године 2008, овај 52-годишњак из Нојшатела је први пут извео званичан лет преко швајцарских Алпа пред медијима. Исте године је прелетео и Ламанш, што се уживо преносило у чак 165 земаља света. Требало му је 13 минута.
Preko-V.kanjona.jpg
Лагано преко Великог кањона
Rosi-krece.jpg
Ове године, тачније 7. маја, је ишао и преко Великог кањона у Аризони уз помоћ своји 2,4 метра дугачких крила.
Али је прво морао стрпљиво да сачека да му Федералне авијацијске власти САД класификују крила са ракетним моторима као летелицу, да прође 25-40 сати пробних летова, и на крају добије дозволу за прелет. 
Јуче је отишао корак даље - у пратњи два млазњака типа „Л-39Ц албатрос" из познате француске акро-групе „Брајтлинг", извео је пар формацијских летова, поново изнад швајцарских Алпа.
Лет је започео искакањем из хеликоптера, а слетео је падобраном.
Rosi.txt4.jpg

Нема коментара:

Постави коментар