уторак, 11. децембар 2012.

„Višenamenski borbeni avioni“ Slaviše Vlačića: Stručna rasprava pre nego nabavimo nove avione

D. Bašović

BEOGRAD – Knjiga „Višenamenski borbeni avioni“ Slaviše Vlačića predstavljena je večeras u Domu Vojske Srbije što je prva monografija te vrste nakon nepunih 20 godina.

Vojno-politički analitičar Predarag Radić smatra Vlačićevo delo sintezom svih znanja u vojnom vazuhoplovstvu danas i slikom idelnog sistema u toj oblasti. Nabavka novih vojnih vazduhoplova, smatra Radić, zadatak je za stručnu javnu raspravu.
-Ne može se odluka o nabavci vojnih aviona doneti tek tako i u tom smislu ovo je celovit rad u ovoj problematici. U medijima imao eksploziju raznih rasprava, oglašavaju se „poznavaoci“, ali ovo je suviše ozbiljna nacionalna tema – rekako je Radić.
Prema rečima Radića, nije nimalo jednostavno definisati šta je to višenamenski borbeni avion.
- Utisak je da je sve što je novo višenamensko, ali to je daleko od istine. Naprimer švedski Gripen je napravljen kao jurišno-izviđački avion, a u Češkoj je lovac. Američki F-16 napravljen je kao lovac, ali se pokazao kao dobar jurišni avion, a u pslednjim verzijama je izrastao u višenamenski borbeni avion – istakako je Radić.
O Vlačićevoj knjizi govorio je i brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. avijacijske brigade, prema čijem mišljenju je reč o knjizi koja je nophodna već više godina.
- Imao sa priliku da radim na budućem razvoju našeg vazduhoplovstva i tu je Slaviša dao svoj značajan doprinos i svoje znanje i stručnost uneo u rad tima koji je radio na toe. U knjizi su podaci koji nisu bili otvoreni za javnost, i ona je po meni pravi izazov za one koji se bave vazduhoplovstvom i one koje ta oblast zanima – rekao je Bandić.
On je podsetio da je srpskom vazduhoplovstrvo navršilo 100 godina i poručio da niko nema pravo da tu istriju zaustavi.
-Ne možemo se takmičiti sa onima u svetu koji su lideri u ovoj oblasti, ali možemo biti deo toga – istakao je Bandić.
Prema rečima autora publikacije Slaviše Vlačića, još od 1993. godine Srbija i vojnom školstvo nisu imali stručnu pa čak ni popularni publkikaciju koja tretira vojno vazduhopovstvo. On je naglasio da je njegova knjiga, pored ostaloga, rezultat mnogih razgovora sa proizvođačima, pilotima, stručnjacima za marketing koje vodio na raznim mestima u svetu.
-  Nisam želeo dati svoje viđenje koji je avion najbolji za nas, ali naročito u prvom delu knjige, neki zaključci se sami nameću – bio je pomalo zagonetan Vlačić.
Vlačić je predavač na vojnoj akademiji, autor je više od 250 članaka i stručnih radova i elitni je letač koji aktivno učestvovao u više projekata Vojske Srbije. On je član komisije koja je forirana za obradu ove problematike u kojoj je Vlačić i doktorirao.

Нема коментара:

Постави коментар