уторак, 11. децембар 2012.

Следи нова истрага о паду авиона Трајковског

07. децембар 2012. | 13:43 | Извор: Танјуг


САРАЈЕВО - 
Почетком следеће године међународни тим ће спровести нову истрагу о паду авиона пре осам година када су погинули македонски председник Борис Трајковски, његови сарадници и чланови посаде.
Авион се срушио 26. фебруара 2004. године у месту Ротимља на Матића брду, између Мостара и Стоца.
У истражном тиму, чије је формирање у току, највероватније ће бити 13 експерата и то из Сједињених Америчких Држава, Немачке, Хрватске, Србије, Македоније и Босне и Херцеговине.
На челу екипе наћи ће се председник Комисије за ваздухопловство при Министарству саобраћаја и комуникација БиХ Омер Кулић, који је агенцији Анадолија потврдио да ће формирање тима бити завршено до краја овог месеца.
Након формирања тима, како је навео, почеће нова истрага која би требало да утврди шта је "било добро у првом извештају и у материјалима које су Македонци доставили".
"Све ћемо то узети у обзир, а онда ћемо радити на ономе што су биле неправилности првог извештаја", навео је Кулић, али није могао да прецизира колико ће истрага трајати.
Министар саобраћаја Македоније Миле Јанакиески представио је у јулу у Сарајеву колеги из БиХ Дамиру Хаџићу документ који садржи нова сазнања о несрећи авиона "Беећцрафт супер кинг аир 200 З3-БАБ".
Јанкиески је упутио Хаџићу и службени предлог о поновном отварању истраге и предложио формирање мешовите радне групе која би преиспитала све околности несреће. Он је истакао да је у интересу БиХ да се оконча истрага и да престану нагађања о узроцима несреће.
Поред председника Трајковског, у несрећи код Мостара су погинули портпарол Димка Илкова Бошковић, саветници Ристо Блажевски и Анита Лозановска, представник Министарства спољних послова Миле Кристевски и телохранитељи Аце Божиновски и Борис Велиновски, као и пилот и копилот авиона.
Тела настрадалих су пронађена у изгорелом и непрепознатљивом стању, а Комисија за испитивање узрока несреће, коју је формирало Веће министара БиХ, закључила је да је узрок пада авиона била "процедурална грешка пилотске екипе у фази слетања на мостарски аеродром која је довела до тога да авион удари у брдо".
Тужилаштво БиХ никога није оптужило за ову несрећу.
Македонски адвокат Игнат Панчевски, заступник породица жртава настрадалих, почетком новембра је изнео тврдњу да обавештајне службе моћних светских држава чине све како се не би открила истина о, каже, атентату на тадашњег председника Македоније.

Нема коментара:

Постави коментар