понедељак, 10. октобар 2011.

Da li se stvarno brže napijemo u avionu?

Mnogo mitova ispreda se oko avio-saobraćaja. Da li u nekim od tih teorija ima istine?
Od posledica upotrebe mobilnog u toku leta, do letova na području Bermudskog trougla, Fly.com razotkriva neke od najčešćih mitova o putovanju avionom:

Vazduh u kabini aviona se reciklira, pa se klice i virusi brzo šire, a putnici mogu lako da se razbole.

Ovo nije tačno. Vazduh u kabini struji otprilike svakih tri do pet minuta, pa su zbog toga putnici često zabrinuti, misleći da se tako virusi brže šire. Međutim, avioni koriste sofisticirane HEPA filtere, na kojima se zadržava 99,5 odsto klica. Testiranja su pokazala da ovi filteri za vazduh zadržavaju čak i virus ptičjeg gripa i SARS, tako da je, teorijski, vazduh u kabini aviona čistiji od onog koji udišete na ulici.

Avioni ne lete u području Bermudskog trougla.

Malo sutra. Iako mnogo ljudi širom sveta još veruje u ovaj mit, istina je da avioni preleću Bermudski trougao svakog dana. To je redovna ruta za letove sa Floride na Bermude i Bahame.

Ovaj mit korene vuče od pre više decenija, kada je primećeno da brodovi i avioni nestaju na tom području. Kasnije, '60. i '70. godina, ovo područje prozvano je Bermudski trougao, a legenda o avionima koji nestaju bez traga postala je prava senzacija. Međutim većina tih "misterioznih" nestanaka kasnije je dobila logično objašnjenje, a letovi su u toj oblasti nastavljeni, i to po nekoliko puta dnevno.

Na cenu karte utiče i dan u nedelji.

Ovo je tačno. Razlika u ceni letova vikendom i radnim danima može biti značajna. U zavisnosti od destinacije, ponekad su jeftiniji letovi radnim danima, a ponekad oni petkom i vikendom. Statistika sajta Fly.com kaže da ćete verovatno uštedeti ako putujete u utorak, četvrtak ili subotu.

U avionu ćete se brže napiti.

Ovo i jeste i nije istina. Možda ste i vi nekad čuli da jedno piće u vazduhu "udara" kao tri na zemlji, ali ovo je samo delimično tačno. Naime, na to koliko ćete se napiti utiče nivo alkohola u krvi, a to ni u kom slučaju ne zavisi od nadmorske visine. Ali, zbog visine i pritiska u kabini do mozga stiže manje kiseonika pa ćete se osećati pijano, čak i ako niste popili previše. Dakle, objektivno nećete biti pijani, ali ćete se osećati pijano.



(MONDO)

Нема коментара:

Постави коментар