понедељак, 10. октобар 2011.

Moskva uhapsila kineskog špijuna


Moskva -- Ruska bezbednosna služba saopštila je da je uhapsila kineskog špijuna koji je pokušao da dođe u posed nacrta ruskog raketnog sistema.
Kineski državljanin, koji je u Moskvi radio kao prevodilac tokom poseta kineskih zvaničnika, pokušao je da otkupi dokumentaciju izrade raketnog sistema "zemlja - vazduh" tipa S-300, navela je u saopštenju Federalna služba bezbednosti (FSB).
U slučaju da bude osuđen, čeka ga kazna zatvora do 20 godina. 

Tužioci su slučaj predali sudu u Moskvi, iako je muškarac uhapšen krajem oktobra, navela je FSB. 

Raketni sistem S-300 sposoban je da obori avione, krstareće i balističke rakete u opsegu od oko 150 kilometara i na visini do 28.000 metara. 

Prethodnih godina Rusija je zabranila prodaju sistema S-300 Iranu i Siriji pod pojačanim međunarodnim pritiskom. 

Peking je nekoliko decenija najveći kupac ruskog naoružanja, a pre svega avijacije i podmornica. Kineski budžet za odbranu je ove godine porastao za 12,7 odsto, na 91,5 milijardi dolara i najveći je u svetu posle budžeta SAD. 

Početkom septembra dvojica profesora vojne akademije u Sankt Peterburgu optužena su za špijunažu i navodnu prodaju ruskih vojnih tajni Kini. 

Prethodno su 2007. godine četvorica ruskih bezbednosnih zvaničnika osuđeni na kazne do 11 godina zatvora zbog prodaje raketne tehnologije Pekingu za dva miliona dolara.

Нема коментара:

Постави коментар