четвртак, 27. фебруар 2014.

Tempirana bomba na Pešteru

Pre NATO bombardovanja vojni aerodrom Dubinje kod Sjenice bio je, zbog položaja i izuzetnog strateškog značaja koji je imao, ponos Pešterske visoravni i velika nada vojske tadašnje Jugoslavije. Zbog toga je već prvih dana napada na Srbiju bio meta tomahavka i NATO-aviona koji su ga, svakodnevno, zasipali najubojitijim projektilima, neretko i kasetnim bombama.
Sve što je bilo na aerodromu sravnjeno je sa zemljom, a u porušenim kamponirima "zarobljeno" je i nekoliko aviona koji ni do današnjeg dana nisu "oslobođeni".

Prema nezvaničnim informacijama, u neraščišćenim ruševinama još se nalaze četiri potpuno nova MiG-a 21 i jedan supergaleb sa ukupno 16 raketa vazduh-vazduh, dve avionske bombe i više od 1.000 topovskih zrna i znatna količina kerozina. Neki od vojnika koje je rat zatekaao na Dubinju tvrde da je zarobljeni arsenal još brojniji i vrlo opasan po okolinu, pogotovu što bivši aerodrom, koji sada liči na izrovanu ledinu, napušten i uopšte nije zaštićen. 

Skupo izbavljenje

Izvlačenju zarobljenih "krtica" trebalo bi da prethodi uklanjanje svih neeksplodiranih NATO-bombi, potom raketa i bombi montiranih na MiG-ove i supergaleba, arsenala drugog oružja i rezervi goriva... Sve to bila bi vrlo skupa i rizična operacija koju mogu da izvedu samo vrhunski stručnjaci. U Sjenici se nadaju da će se pojaviti donatori (Norveška i neke druge zemlje pomagale su čišćenje mina na drugim terenima u Srbiji) koji će pomoći da se i Dubinje očisti i jedan od najlepših delova Peštera ponovo bude bezbedan.
Zatrpani avioni vredeli su milione evra, neverovatno je da i danas stoje u ruševinama, jer država nema para da ih bezbedno izvuče. Koliko znam, MiG-ovi su neznatno oštećeni. Posle toliko godina u ruševinama, sigurno su zarđali i sada, ako ih neko i oslobodi, mogu samo na otpad - kaže jedan bivši oficir koji je radio na Dubinju.

Vojska je više puta upozoravala da se ne ulazi u porušene kamponire i da se niko ne približava pisti i drugim objektima, jer uvek preti opasnost od eksplozije i neke kasetne bombe. Ali, džaba su bila sva ta upozorenja, neke komšije čuvaju ovce po aerodromskom kompleksu ("Vesti" su o tome pisale), deca igraju fudbal na pisti, a čobani se kriju od kiše u porušenim podzemnim hodnicima, samo zahvaljujući sreći niko još nije stradao - kaže Hamid Hodžić, koji živi u blizini aerodroma.



Pre desetak godina, Vojska je odlučila da ovaj i druge porušene aerodrome u Srbiji isturi na prodaju, u kompleksu Dubinja kupcima je ponuđeno 160 hektara zemljišta i 27 porušenih objekata. Tadašnji predsednik opštine Sjenica Esad Zornić pokušao je da formira konzorcijum više opština koje bi kupile, a potom i osposobile aerodrom sa koga bi u svet odlazila zdrava hrana sa Peštera.Imali smo dobre namere, bilo je još nekoliko zainteresovanih opština, ali je naišla kriza i sve je palo u vodu. Šteta, koliko znam, sve je na Dubinju u korovu, aerodrom još nije očišćen od zaostalih bombi, teško da će više ikada biti aktiviran - kaže Zornić.

Strahujemo za bezbednost, deca nam se igraju po pisti i u kompleksu aerodroma, nekada iz radoznalosti ulaze u podzemne kamponire gde ih vrebaju razne opasnosti, ceo aerodrom je jedna velika tempirana bomba, sve u svakom trenutku može da odleti u vazduh - kaže Dragan Popadić, stočar iz sela Dubinje.

- Opština je nemoćna da bilo šta sama preduzme: aerodrom je vlasništvo Vojske, čišćenje je, kako sam obavešten, vrlo skupo, stalno apelujemo na građane da se ne približavaju, čini to i Vojska, ali se uvek nađe neko ko sva ta upozorenja ignoriše i sve nas izlaže velikom riziku - kaže Habo Mujović, predsednik opštine Sjenica. 

Нема коментара:

Постави коментар