понедељак, 11. јун 2012.

Prvi interkontinentalni let solarnog aviona

Švajcarski avanturista Bertran Pikar leti avionom na solarni pogon između Južne Evrope i Severne Afrike u pokušaju da ostvari prvi interkontinentalni let avionom... 

Švajcarski avanturistaBertran Pikar leti avionom na solarni pogon između Južne Evrope i Severne Afrike u pokušaju da ostvari prvi interkontinentalni let avionom tog tipa.
Pikar je rano jutros poleteo iz Madrida, avionom nazvanim Solarni impuls, na put od 2500 kilometara do marokanske prestonice Rabata. Nekoliko sati kasnije on se našao iznad Gibraltara leteći na visini od 7200 metara. Sletanje se predviđa za 9 uveče po lokalnom vremenu.
Solarni impuls ima raspon krila od 63 metra, a njihova površina pokrivena je sa 12 hiljada solarnih ćelija koje pokreću 4 električna motora od po samo 10 konjskih snaga. Uprkos veličini avion nije teži od prosečnog porodičnog automobila, a ima mesta samo za pilota.
U razgovoru za Glas Amerike, dok je leteo iznad Španije, Pikar je rekao da mu je cilj da promeni gledišta ljudi o obnovljivim izvorima energije, odnosno da pokaže da se oni mogu koristiti ne samo za pogon aviona već i automobila i uređaja kao što su klima aparati.
Organizatori su odabrali Maroko kao odredište leta kako bi istakli planove te zemlje da sagradi najveću u svetu solarnu elektranu. Pikar je rekao da će ta elektrana doneti poslove i učiniti Maroko manje zavisnim od fosilnih goriva.
Let od Madrida do Rabata takođe je proba za mnogo duži let oko sveta, predviđen za 2014. godinu. U tu svrhu Pikar i njegov tim grade drugi, veći avion, sa nepromočivim krilima koji će moći da leti po kiši i ostane u vazduhu pet do šest dana.
Solarni impuls ušao je u istoriju 2010. godine kao prvi solarni avion sa pilotom koji je ostao u vazduhu 24 sata.
Korisnici interneta mogu da prate let aviona u realnom vremenu preko kamere postavljene u njemu, na adresi www.solarimpulse.com.


Нема коментара:

Постави коментар