четвртак, 29. март 2012.

Prvi srpski satelit poleće iz Kazahstana!


Autor: 

Do projekta je došlo velikim angažovanjem Kancelarije, a EU je obezbedila sredstva za konstruisanje i lansiranje tog satelita, rekao je Predrag Novikov

BRISEL– Direktor Kancelarije Vojvodine u Briselu Predrag Novikov izjavio je da će prvi srpski satelit, koji je konstruisan i delom sklapan u Novom Sadu, biti lansiran u svemir sa teritorije Kazahstana u oktobru 2014. godine.

"Do projekta je došlo velikim angažovanjem Kancelarije, a EU je obezbedila sredstva za konstruisanje i lansiranje tog satelita. Prema informacijama kojim raspolažem, posao konstruisanja, sklapanja i lansiranje koštaće pola miliona evra", rekao je Novikov u telefonskoj izjavi Srni iz Brisela .
On je istakao da će ovaj satelit, koji će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom, imati ogroman značaj, kako za Srbiju, tako i za Vojvodinu, odnosno Novi Sad.
"Podaci koje bude davao satelit moći će se koristiti u oblastima istraživanja klime, zagađenja životne sredine, upravljanja vodnim resursima, geološkim istraživanjima u pokrajini, a, ukoliko zatreba, moći će ga koristiti za svoje potrebe Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova", pojasnio je Novikov.
Reč je o malom satelitu, teškom svega tri do četiri kilograma, koji bez obzira na skromnu veličinu, prema rečima stručnjaka, ima istu funkciju kao veliki sateliti.
Konstruktor prvog srpskog satelita je Stefan Vlajković, doktorant švajcarskog Tehničkog univerziteta u Cirihu, a pored njega u projekat će biti uključen i profesor Vojin Švenk sa Fakulteta tehničkih nauka (FTN), Univerziteta u Novom Sadu.
"FTN je jedina institucija iz Srbije koja će učestvovati na realizaciji projekta", rekao je Novikov i dodao da bi ovih dana u Briselu trebalo bi da se sastanu svi učesnici projekta.
Na pitanje da li je već poznato ime prvog srpskog satelita, Novikov je rekao da o tome još niko nije razmišljao, te da će svi učesnici predlagati moguće nazive.

Нема коментара:

Постави коментар