понедељак, 11. јун 2012.

Srpski vazduhoplovci na aeromitingu u Danskoj


Autor: 

Srpsko vojno vazduhoplovostvo predstavilo se u statičnom programu aeromitinga avionom "antonov 26" koji je privukao veliku pažnju posetilaca

BEOGRAD- Na međunarodnom aeromitingu u danskom gradu Alborg učestvovalo je i srpsko vojno vazduhoplovstvo, sa transportnim avionom "antonov 26", saopšteno je iz Vojske Srbije.
Aeromiting, koji je obuhvatao letački i statični deo je organizovan povodom obeležavanja veka danskog vojnog vazduhoplovstva, a okupio je letilice i padobrance iz armija širom sveta.
Srpsko vojno vazduhoplovostvo predstavilo se u statičnom programu aeromitinga avionom "antonov 26" koji je privukao veliku pažnju posetilaca.
U Alborg je doputovala i tročlana delegacija iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvođena pomoćnikom komandanta Vazduhoplovstva za operacije pukovnikom Željkom Bilićem.
On je rekao da je aeromiting u Danskoj bio jedinstvena prilika da se vidi način organizacije proslave stogodišnjice vojnog vazduhoplovstva, jubileja koji ove godine obeležava i srpsko vazduhoplovstvo.
Aeromiting okupio je do sada najveći broj učesnika koji su odazvali pozivu Danaske da zajedno obeleže 100 godina postojanja vojnog vazduhoplovstva.
U toj zemlji je prvi avion "Glenten" stigao u mornaricu 25. marta 1912. godine a 2. jula iste godine formiran je Vojni vazduhoplovni korpus, objavljeno je na internet stranici Vojske Srbije.
Srpsko vojno vazduhoplovstvo ove godine takođe slavi vek postojanja a centralni deo obeležavanja biće međunarodni aero miting zakazan za 1. i 2. septembar na Batajnici.


Nemački ronioci vade "štuku" iz Baltika

11. jun 2012. 14:48 > 14:49
Nemački vojni ronioci rade na vađenju iz voda Baltičkog mora olupine čuvenog nemačkog aviona Junkers Ju87, popularno nazvanog "štuka", koji je za vreme Drugog svetskog rata sejao strah nad Evropom.
Jednomotorni borbeni avion bio je specifičan po tome što je pri napadu u obrušavanju pravio prepoznatljiv i zastrašujući zvuk vazdušnom sirenom.

Danas postoje samo dva ovakva aviona u kompletnom izdanju.

Olupina "štuke", koju je tokom 90-ih godina slučajno otkrio jedan ribar kada su mu se mreže zakačile za ostatke aviona, leži na 18 metara dubine oko 10 kilometara od obale nemačkog ostrva Rojgen.

Radovi na vađenju aviona počeli su pre nedelju dana, a na površinu su već izvučeni neki manji delovi kao i motor.

"Ronioci trenutno rade na oslobađanju devet metara dugog trupa aviona koji bi trebalo da se nađe na suvom sutra ukoliko to meteorološki uslovi dozvole", kazao je Sebastijan Bangert, portparol nemačkog Vojnoistorijskog muzeja u Drezdenu.

"Po mom mišljenju avion je prilično oštećen, ne treba zaboraviti da je proveo 70 godina ispod vode, ali naš tim restauratora smatra da je u dobrom stanju i da bi mogao da bude restauriran", izjavio je Bangert.

"To je naš cilj - kompletna restauracija, a ne samo konzervacija olupine", dodao je on.

Zasad se gotovo ništa ne zna o potonuloj "štuki" - ni kada je pala u more, ni ko su joj bili pilot i strelac i da li su preživeli pad.

Kada avion bude izvučen na površinu, istraživači će na osnovu njegovog serijskog broja moći da rekonstruišu njegovu priču.

Avion Junkers JU87 ili "štuka", skraćeno za nemačku reč bombarder obrušivač "Sturzkampfflugzeug", prvi put je korišćen tokom španskog građanskog rata (1936-1939) na strani španskih fašista, a njegova prva akcija za vreme Drugog svetskog rata bilo je bombardovanje poljskog grada Vjelunj, 1. septembra 1939. godine.

"Štuke" su korišćene tokom čitavog Drugog svetskog rata, ali uprkos svojim uspesima u prvim danima sukoba na Zapadnom frontu i kasnije tokom invazije Sovjetskog Saveza, bile su ubrzo nadjačane bržim i spretnijim savezničkim letelicama.

Jedna od dve sačuvane "štuke" izložena je u Muzeju RAF-a u Londonu, a druga u Muzeju nauke i industrije u Čikagu.

Ukoliko restauracija bude uspešna, "štuka" iz Baltičkog mora će biti izložena u Muzeju vojnog vaduhoplovstva u Berlinu.

(Tanjug)

Kina gradi 70 novih aerodroma do 2015.

Autor: Tanjug 11.06.2012.
Kina će u naredne tri godine izgraditi 70 novih aerodroma, u okviru ambicioznih planova širenja poslovanja u aviosaobraćaju, rekao je danas šef Kineske uprave za civilni aviosaobraćaj (CAAC) Li Đesjeng.

Đesjeng je, takođe, naglasio da će avioprevoznici kupovati u proseku više od 300 aviona godišnje u periodu od 2011-2015, prenosi agencija AFP.

"Kina planira da u narednih nekoliko godina izgradi 70 novih aerodroma i proširi oko 100 već postojećih", rekao je on u Pekingu, na godišnjem generalnom sastanku Medjunarodnog udruženja avioprevoznika (IATA).

On je dodao da će broj aerodroma do kraja 2015. dostići više od 230, i da će kineski avioprevoznici do tada raspolagati sa oko 4.700 aviona.

Odluka o preduzimanju snažnih akcija usledila je nakon što je generalni direktor IATA Toni Tajler upozorio da bi ovogodišnji profit u oblasti globalne avio industrije mogao biti prepolovljen zbog viših cena nafte i dužničke krize.

Očekuje se da će avionska industrija u azijsko-pacifičkom regionu u 2012. ostvariti profit od dve milijarde dolara, prema podacima IATA, ali to medjutim i dalje predstavlja polovinu u odnosu na profit tog regiona iz 2011.

Takav pad profita je u najvećoj meri posledica usporavanja indijske i kineske ekonomije.

Rast u Kini, drugoj najvećoj ekonomiji sveta, usporio je na 8,1 odsto u prvom kvartalu 2012, što je njen najsporiji tempo za poslednje tri godine.

Prvi interkontinentalni let solarnog aviona

Švajcarski avanturista Bertran Pikar leti avionom na solarni pogon između Južne Evrope i Severne Afrike u pokušaju da ostvari prvi interkontinentalni let avionom... 

Švajcarski avanturistaBertran Pikar leti avionom na solarni pogon između Južne Evrope i Severne Afrike u pokušaju da ostvari prvi interkontinentalni let avionom tog tipa.
Pikar je rano jutros poleteo iz Madrida, avionom nazvanim Solarni impuls, na put od 2500 kilometara do marokanske prestonice Rabata. Nekoliko sati kasnije on se našao iznad Gibraltara leteći na visini od 7200 metara. Sletanje se predviđa za 9 uveče po lokalnom vremenu.
Solarni impuls ima raspon krila od 63 metra, a njihova površina pokrivena je sa 12 hiljada solarnih ćelija koje pokreću 4 električna motora od po samo 10 konjskih snaga. Uprkos veličini avion nije teži od prosečnog porodičnog automobila, a ima mesta samo za pilota.
U razgovoru za Glas Amerike, dok je leteo iznad Španije, Pikar je rekao da mu je cilj da promeni gledišta ljudi o obnovljivim izvorima energije, odnosno da pokaže da se oni mogu koristiti ne samo za pogon aviona već i automobila i uređaja kao što su klima aparati.
Organizatori su odabrali Maroko kao odredište leta kako bi istakli planove te zemlje da sagradi najveću u svetu solarnu elektranu. Pikar je rekao da će ta elektrana doneti poslove i učiniti Maroko manje zavisnim od fosilnih goriva.
Let od Madrida do Rabata takođe je proba za mnogo duži let oko sveta, predviđen za 2014. godinu. U tu svrhu Pikar i njegov tim grade drugi, veći avion, sa nepromočivim krilima koji će moći da leti po kiši i ostane u vazduhu pet do šest dana.
Solarni impuls ušao je u istoriju 2010. godine kao prvi solarni avion sa pilotom koji je ostao u vazduhu 24 sata.
Korisnici interneta mogu da prate let aviona u realnom vremenu preko kamere postavljene u njemu, na adresi www.solarimpulse.com.


Ukrajina: Petoro poginulo u padu aviona

FoNet | 10. jun 2012. 14:46  
U padu malog aviona, u kojem su bila dva člana posade i 16 padobranaca, prilikom prisilnog sletanja poginulo je pet putnika, a 13 je povređeno

KIJEV - U padu malog aviona, u kojem su bila dva člana posade i 16 padobranaca, prilikom prisilnog sletanja na aerodrom Borođanka, 30 kilometara zapadno od Kijeva, poginulo je pet putnika, a 13 je povređeno.
Do nesreće je došlo kada je avion pokušao da sleti prilikom jake oluje, praćene teškom kišom i snažnim vetrovima, javilo je ukrajinsko ministarstvo za vanredne situacije.
Avion tipa Let L-410 je pripadao pilotskoj školi, prenose ukrajinski mediji.
Foto Reuters

Crni dan za padobrance u Rusiji i Ukrajini

Tanjug | 10. 06. 2012. - 21:13h
Dvoje padobranaca, jedna devojka i njen instruktor poginuli su danas u okolini Solikamska u oblasti Perma u Rusiji, jer im se prilikom skoka nisu otvorili padobrani.

Ova nesreća se dogodila samo nekoliko sati nakon što je u susednoj Ukrajini, u nesreći prilikom prinudnog sletanja zbog nevremena, stradalo pet ljudi.

"Stradali su 51-godišnji instruktor i 29-godišnja devojka. Nisu im se otvorili padobrani", saopštilo je večeras Ministarstvo za vanredne situacije koje istražuje nesreću u Rusiji.

U tragediji u Ukrajini, stradalo je pet osoba, dok je 13 povređeno tokom prinudnog sletanja aviona u kojem se nalazilo 16 padobranaca i dva člana posade.

Avion je tokom leta upao u olujno nevreme zbog čega je posada pokušala da prinudno sleti, ali je avion teško oštećen pri udaru u zemlju.


Nije stigao zahtev za novu istragu

NEDELJA 10.06.2012 | 14:30
Sarajevo -- Zahtev za otvaranje nove istrage u BiH o pogibiji predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog 2004. godine, do sada nije stigao u BiH.

Kako piše sarajevski "Dnevni avaz" makedonske vlasti su takav zahtev najavile pre tri meseca.
Advokat porodica nastradalih Ignat Pančevski, koji tvrdi da je avion pogođen projektilom iz druge letilice, a da su preživeli likvidirani naknadno, smatra da to nije slučajno i da se taj slučaj nastoji zataškati.
List podseća da je Makedonija krajem februara usvojila zaključak prema kome novi dokazi sa kojima se raspolaže pokazuju da je na Trajkovskog izvršen atentat, i da to nije bila avionska nesreća. 

"U Direkciju civilnog vazuhoplovstva nije stigla dokumentacija niti zahtev za pokretanje nove istrage o padu aviona u kojem je 2004. godine poginuo tadašnji predsednik Makedonije", potvrdio je "Avazu" savetnik za informacije Aleksandar Lalović. 

osim toga, ni Javno tužilaštvo Makedonije još nije otvorilo istragu o ovom slučaju, iako su mu pre tri meseca ustupljeni navodni novi dokazi. 

Postoje različita mišljenja zbog čega ovaj slučaj nije maknuo dalje od početka. 

Pozivajući se na neimenovanog sagovornika, list navodi da je reč o "dimnim bombama" iz Skoplja i da nema nikakvih argumenata da se, osam godina nakon nesreće, pokreće nova istraga. 

S druge strane, makedonski advokat Ignat Pančevski, koji zastupa pojedine članove porodica stradalih, ističe da "sile koje su učestvovale u atentatu sada koče otvaranje nove istrage". 

"Nimalo me ne iznenađuje što dokazi nisu poslati u BiH. Cilj je da se sve završi na priči i da se nikada sudski ne dokaže šta je istina", izjavio je Pančevski. 

Avion u kojem su se nalazili Trajkovski i još osam osoba srušio se 26. februara 2004. kod Mostara. U izveštaju Komisije za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formirao Savet ministara BiH, navedeno je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na Mostarski aerodrom".
IZVOR: TANJUG