петак, 18. мај 2012.

Misteriozni rat saveznika nad Srbijom


Američki istraživači tragaju za pilotima nestalim u misterioznim sukobima 1944. na ovim prostorima. Sukob Sovjeta i Amerikanaca iznad Srbije 1944. umalo prerastao u treći svetski rat

ISTRAŽIVAČI Ministarstva odbrane SAD otišli suu petak iz Srbije posle okončane misije sakupljanja informacija o američkim vojnim pilotima nestalih na ovom prostoru krajem Drugog svetskog rata. U Kruševcu su pokušali da odgonetnu sudbinu potporučnika Filipa Bruera, dvadesetogodišnjeg pilota lovačkog aviona, koji je po rečima očevidaca 1944. oboren “prijateljskom vatrom” sovjetskih lovaca tipa “jak”.
- Američki stručnjaci istražuju četiri slučaja obaranja aviona savezničkom vatrom u kojima je nestalo 18 pilota - rekao nam je dr Bojan Dimitrijević, iz Instituta za savremenu istoriju, koji je bio domaćin američkim istraživačima. - Do obaranja savezničkih aviona dolazilo je usled pogrešne identifikacije, jer su se još uvek vodile borbe za oslobođenje Srbije, a na terenu je delovalo mnogo vojnih formacija.
STRAH OD TITA I SOVJETAPodozrivost amerikanaca prema Titu i Sovjetima porasla je posle hapšenja poručnik Elsforda Kramera, člana američke misije. Uhapšen je zajedno s četnicima u Kruševcu 14. oktobra. On je ipak, nekoliko dana kasnije uspeo da pobegne u Bari i izvesti o tome kako Titovi komunisti preuzimaju vlast u Srbiji uz pomoć Sovjeta i kakav je odnos prema Amerikancima - kaže Samardžić.
- Američka potraga pobudila je veliko interesovanje javnosti jer su upravo Srbi, rizikujući najsuroviju nemačku odmazdu, tokom Drugog svetskog rata spasli najveći broj američkih pilota oborenih iza neprijateljskih linija u operaciji “Halijard”. Sudbina onih koji su oboreni po okončanju te misije je nepoznata - kaže istoričar Miloslav Samardžić, čija knjiga na ovu temu treba da bude objavljena ovih dana u SAD.
Po rečima sagovornika “Novosti”, upravo ovakvi izveštaji doveli su do okršaja američkih i sovjetskih aviona 1944. iznad Srbije. Naime, izrazito antikomunistička američka tajna služba OSS, prethodnica CIA, nije prihvatala bezrezervno britansko podržavanje Tita i “sovjetizovanje” Srbije. Zato je general Vilijam “divlji Bil” Donovan, uprkos žestokom protivljenju Čerčila, u avgustu 1944. poslao tajnu misiju “Rendžer” u štab Draže Mihailovića.
- Misija je imala cilj da postigne dogovor s Nemcima da se predaju Draži Mihailoviću, odnosno Amerikancima, a 300.000 njegovih boraca naoruža nemačkim oružjem i spreči pobedu komunista - objašnjava Samardžić. - Namere da podrže Mihailovića dovela je do sukoba Sovjeta i Amerikanaca nad Srbijom koji je umalo prerastao u Treći svetski rat.
U takvom sukobu stradao je i američki pilot Filip Bruer, na pravcu Kruševac-Niš 7. novembra 1944. Zvanično, tada je američki avion napao rusku vojnu kolonu misleći da je reč o nemačkim trupama. Sovjeti su u odbrani podigli dva svoja “jaka” i oborili Amerikanca. Međutim, Samardžić tvrdi da je zvanična verzija netačna, ali da su je kasnije prihvatile obe strane radi mira u kući.
- Ujutro 7. novembra 1944, putem Niš-Kruševac krenula je duga kolona 6. gardijskog streljačkog korpusa Crvene armije, koju napadaju tri grupe od po 12 američkih lovaca tipa P-38 “lajting” - navodi Samardžić. - Poginuo je komandant korpusa, general Kotov i 31 vojnik, a 37 crvenoarmejaca je ranjeno. Kad je naišla još jedna grupa američkih lovaca komandant sovjetske 17. vazduhoplovne armije, general Sudec, naređuje pilotima dežurnih aviona na niškom aerodromu da uzlete i odgovore na napad. Poletela je grupa od devet lovaca tipa JAK-3 iz sastava 288. avio-divizije i otpočela je vazdušna borba.
Prema američkom autoru Glenu Bausu, Amerikanci su oborili četiri JAK-a, a Sovjeti dva “lajtinga”. Prema sovjetskom izveštaju, oborena su tri JAK-a i četiri “lajtinga”, a prema izveštaju jugoslovenskih komunista, tri JAK-a i sedam “lajtinga”.