петак, 26. август 2011.

"Er Frans-KLM" kupuje 100 aviona

SUBOTA 23.07.2011 | 12:13 IZVOR: TANJUG
Pariz -- Francusko-holandska aviokompanija "Er Frans-KLM" je odlučila da podeli porudžbinu 100 aviona za najduže letove između evropskog Erbasa i američkog Boinga.

Najveća evropska vazduhoplovna grupacija po prihodu poručiće 25 Erbasovih aviona tipa A350 i isto toliko Boingovih 787 "drimlajnera".
Otvorena je mogućnost da se kasnije nabavi još 50 letelica pod povoljnijim uslovima.
"Er Frans-KLM" već duže traži da kupi 100 energetski efikasnijih, lakih aviona srednje veličine sa 250 do 300 sedišta, a u "igri" su bili modeli "boing 787" i "erbas A350." 

Mediji navode da će za 50 aviona biti objavljene čvrste porudžbine, s opcijom da se kasnije nabavi još toliko letelica. 

"Er Frans-KLM" ranije ovog meseca najavila je da će odluku o porudžbinama biti saopštene tokom leta i da će se avioni nabaviti od dva proizvođača. Vrednost porudžbine tada je procenjena na 25 milijardi dolara, ali prevoznici pregovaraju o popustu kada planiraju modernizaciju flote. 

Aviokompanija čijih se 15,7 procenata nalazi u državnom vlasništvu, nalazi se pod pritiskom članova francuskog parlamenata da avione poruči od Erbasa, umesto od Boinga.

Irak kupuje 36 američkih aviona F-16

Tanjug | 30. 07. 2011. - 22:56h |
Irački premijer Nuri al-Maliki danas je saopštio da će njegova vlada kupiti 36 američkih lovaca F-16, što je dvostruko više od prvobitno planiranog broja.

Ranije ove godine, Irak je odložio kupovinu aviona F-16 koje proizvodi fabrika Lokid Martin, nakon što je sredstva od 900 miliona dolara preusmerila u nacionalni program za hranu da bi ublažila pritisak zbog demonsracija Iračana nezadovoljnih osnovnim uslovima života, prenosi Rojters.

Maliki je istovremeno rekao da će tražiti da u ugovor o kupovini aviona bude uključena i obuka iračkih snaga kako bi mogle da koriste ove lovce.

On je dodao da je podneo iračkom parlamentu izveštaj u kojem se zaključuje da je iračkim snagama bezbednosti potrebna dodatna obuka za rukovanje oružjem koje Irak kupuje, prenosi AFP.

Pilot oboren u BiH ulazi u politiku


BEOGRAD - Bivši američki pilot, kapetan Skot O Grejdi, čiji avion je 1995. godine oboren iznad Bosne, najavio je ulazak u politiku države Teksas. On je objavio da će se kandidovati za nominaciju Republikanske stranke za mesto u Predstavničkom domu teksaškog Kongresa.
Avion F-16, kojim je O Grejdi pilotirao dok je bio u misiji "nametanja zone neletenja" iznad BiH, pogodila je 2. juna 1995. godine raketa SA-6 protivavionske odbrane Vojske Republike Srpske. On je uspeo da se katapultira i spusti padobranom.
 
Narednih šest dana živeo je od ono malo hrane koju je imao kod sebe, ali i koristeći sva znanja iz obuke o preživljavanju. Na kraju je američka vojska uspela da otkrije njegov signal, pa su poslali spasilački tim marinaca po njega.
Po uspešnom spasavanju, O Grejdi se našao u centru pažnje američkih medija, koji su dramatično i do detalja opisivali njegovo iskustvo iz tih šest dana.
U to vreme, kada SAD nisu imale kopnene trupe angažovane u velikim ratovima po raznim stranama sveta, O Grejdi je uspeo da se nađe i na naslovnoj stranici magazina "Tajm".
O Grejdi je i odlikovan. Film Iza neprijateljskih linija zasnovan je delom na njegovom iskustvu, kao i dve knjige. Njegovo iskustvo je opisano i u jednoj epizodi na "Histori čenelu".

HEROJ S NEBA

Nedelja, 21. Avgust, 2011.Autor: Ekipa Kurira

Radovan Nikolić: Shvatio sam da moram prinudno da sletim. Borio sam se da ostanem živ i ne ubijem nekoga na zemlji!

BEOGRAD - Gledao sam kako motor aviona prestaje da radi, i samo sam se trudio da ne ubijem nekoga!

Ovim rečima pilot Radovan Nikolić (54) opisuje incident koji se dogodio u petak uveče. Dok je zaprašivao komarce iznad Novog Beograda, avion „dromader“ se pokvario!
- U tom deliću sekunde, kad sam shvatio da mogu da poginem, upitao sam se: „Zašto to meni da se desi“. Ipak, ostao sam pribran! Borio sam se samo da ostanem živ i ne ubijem nekoga na zemlji. Mogao sam da padnem na kupalište, udarim u neku veliku zgradu, dalekovod, autoput ili benzinsku pumpu! Ne smem ni da pomislim koliko bi žrtava bilo - kaže heroj Nikolić.

Hrabri pilot kaže da je imao sreće.
- Našao sam to parče zemlje u blizini benzinske pumpe „Zmaj“. Pri prinudnom sletanju preprečila mi se niža, napuštena zgrada. Uspeo sam da je preletim. Bio sam na visini od oko četiri metra. Prizemljio sam avion, udario točkovima o zemlju pored ograde „Rodić marketa“. Letelica se zarotirala za 180 stepeni i gotovo se raspala, ali nije mi bilo suđeno da umrem - kroz osmeh priča Nikolić.

Pilot nije hteo mnogo da govori o uzrocima pada.
- Avion ima dva rezervoara. Kad sam primetio da se jedan ispraznio, pokušao sam da prebacim dotok goriva iz drugog rezervoara. Nisam uspeo zato što se klapna zaglavila, i morao sam prinudno da sletim!


Avion će biti uklonjen do ponedeljka


Nikola Stankov, šef tehnike Privredne avijacije „Jata“, kazao je da su stručne ekipe počele sa uklanjanjem aviona.
- Sa rasklapanjem letelice počeli smo juče oko 11 sati i očekujemo da će posao biti gotov najkasnije do ponedeljka. Nadležni iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo bili su na terenu, pa će se uzrok prinudnog sletanja znati tek nakon njihove procene - rekao je Stankov.


Gde je sve mogao da udari:


1  zgrade u Zemunu
2  Slavija
3  zgrada TC „Ušće“
4  posetioci Bir festa
5  zgrade na Bežanijskoj kosi
6  trafo-stanica kod Novog bežanijskog groblja
7  benzinska pumpa „Zmaj 1“
8  dalekovodi



AKROBATA PAO SA AVIONA

Utorak, 23. Avgust, 2011.Autor: Novinske agencije
SELFRIDŽ - Akrobata Tod Grin (Todd Green), šetač po krilima aviona, pao je sa 60 metara visine pokušavajući da pređe iz aviona u helikopter.

Grin je poginuo naočigled hiljada posetilaca koji su se okupili na aeromitingu u Selfridžu, u Sjedinjenim Državama.

Akrobata je odmah prebačen u bolnicu, ali spasa mu nije bilo.  


BUGARSKA RASPRODAJE STARE AVIONE ZA PO 2.000 EVRA

Sreda, 17. Avgust, 2011.| Autor: Agencija TANJUG
SOFIJA - Bugarsko ministarstvo odbrane će na aukciji prodati pet starih lovaca tipa "mig-21".

Početna cena aviona biće između 2.100 i 2.300 evra i biće prodati bez motora i naoružanja, saopštio je upravnik firme "Snabdevanje i trgovina " Dičko Apostolov.

Mašine će najverovatnije biti kupljene za staro gvožđe zbog toga što sadrže veliku količinu aluminijuma.

Bugarska će takođe aukcijski prodati i šest vojnih helikoptera "mi-24", sa početnim cenama od 150.000 do 170.000 evra u zavisnosti od tehničkog stanja.

Bugarsko ministarstvo odbrane razmišlja i o prodaji 80 starih ruskih tenkova "T-72".


SRPSKI MIGOVI GAĐAJU METE U BUGARSKOJ

Četvrtak, 25. Avgust, 2011.Autor: Agencija TANJUG
BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić izjavio je da će u petak na bugarskom poligonu "Šabla" pripadnici srpske lovačke avijacije, zajedno sa bugarskim kolegama gađati ciljeve raketama "vazduh vazduh".

"Gađanja će izvesti i naša lovačka avijacija sa avionima "Mig 29", raketama "vazduh vazduh" i to je aktivnost koja će se izvesti sutra na poligonu Šabla", rekao je Miletić u telefonskoj izjavi iz Asenovgrada u Bugarskoj.

On je naveo da je prošle godine na istom poligonu prvi put izvedeno zajedničko bojevo gađanje pripadnika dve vojske kada su pripadnici Vojske Srbije koristili raketne sisteme "KUB" i "NEVA".

Prema njegovima rečima, pripadnici Vojske Srbije i ove godine će uvežbavati gađanje ciljeva iz istih raketnih sistema.

Miletić, koji se juče u Sofiji susreo sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Bugarske generalom Simeon Simeonovim i ministrom odbrane Anjuom Angelovim je naveo da je u tim razgovorima konstatovano da je saradnja dve vojske jako dobra.

"Konstatovali smo da je saradnja jako dobra i da je posebno intenzivirana od 2009, a ono što odnose čini karakterističnim su zajedničke aktivnosti kojima se izgrađuju operativne sposobnosti obe vojske i dostižu određeni nivoi interoperabilnosti", rekao je on.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je naveo i da "u poslednjih nekoliko godina redovno i intenzivno izvodimo zajedničku obuku i zajedničke vežbe".

"Za svaku vojsku koja želi da racionalno i efikasno odgovori na savremene izazove rizike i pretnje bezbednosti važno je da razmenjuje iskustva sa oružanim snagama drugih državama i da ih proverava i primenjuje na zajedničkim vežbama", rekao je on.

Miletić je tokom dana obišao Četvrti artiljerijski puk u Asenovgradu a sutra će prisustvovati zajedničkom bojevom gađanju u vazdušnom prostoru, na poligonu Šabla.

Na tom poligonu pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i armije Bugarske pripremaju se za zajedničko bojevo gađanje ciljeva u vazduhu.

Pripadnici 250. raketne brigade Vojske Srbije pripremaju se za gađanje raketnim sistemima "KUB" i "NEVA".
Ove godine učestvuje i lovačka avijacija 204. vazduhoplovne brigade čiji pripadnici će sa avionima "Mig 29" gađati padobransku metu, dok raketaši pored padobranske, gađaju i radio vođenu metu.

Zajedničko bojevo gađanje na poligonu "Šabla", od 16. do 29, predstavlja nastavak uspešne saradnje vojski Srbije i Bugarske.

Tokom prethodne godine izvršeno je gađanje ciljeva u vazduhu raketnim sistemima, a ove godine u gađanju učestvuje i lovačka avijacija.

недеља, 21. август 2011.

KEMTREJLS PONOVO NAPADA

Nedelja, 21. Avgust, 2011.Autor: Ekipa Kurira

Redakciji Kurira javili se brojni građani koji tvrde da su bili svedoci ispuštanja otrova iz aviona

BEOGRAD - Bauk kemtrejlsa ponovo nad Srbijom!
Tek što se „slegla prašina“ zbog paučinaste materije koja je nedavno prekrila pojedine delove zemlje, građani Srbije ponovo su primetili mnogo aviona na nebu za koje su „sto posto sigurni“ da ih zaprašuju raznim genetski modifikovanim organizmima, bakterijama, virusima, štetnom hemikalijama i drugim supstancama koji se nalaze u kemtrejlsu.

- Stvarno ne znam kada će naši nadležni da reaguju! Živim u delu Beograda iznad kojeg je koridor kretanja aviona. Sto puta sam gledao u avionske tragove na nebu. Postoji velika verovatnoća da ispuštaju nešto na nas. Ne mogu nijedan cvet da odgajim na terasi. Pokušao sam sa svim mogućim biljkama, ali bezuspešno. Posebno je grozno kad pada kiša. Nekoliko puta sam tada našao lepljive niti zakačene po biljkama - svedoči za Kurir Beograđanin Ivan M.

On, međutim, nije jedini. Našoj redakciji javili su se građani i iz drugih delova Srbije koji su primetili da se „na nebu nešto čudno dešava“.

- Područje južnog Banata pre nekoliko dana satima su nadletali razni avioni. Njihovi tragovi ukrštali su se na nebu i stvarali oblike ćiriličnog slova h i kvadrata. Redovan avionski saobraćaj nikad nije toliko frekventan iznad ovog dela zemlje. Tragovi su prekrili nebo, a izgledali su kao na fotografijama o kemtrejlsu - priča za Kurir Filip M. iz okoline Vršca.



Pilot: Nikad čuo!

Jedan od srpskih pilota koji je želeo da ostane anoniman kaže za Kurir da za pojavu kemtrejlsa nikada nije čuo. Kad smo mu objasnili o čemu je reč, zbunjeno je odgovorio:
- Iskreno, ne verujem u to. Tragovi aviona nastaju zbog kondenzacije gasova koje ispuštaju avionski motori. Oni, u zavisnosti od vazdušnog pritiska i gustine vazduha, mogu da se rasprše brzo, ali i da „stoje“ na nebu i po nekoliko sati - kazao je on.

Prvi smo otvorili istragu!
Predsednik Ekološkog pokreta Srbije Nikola Aleksić kaže da je Srbija prva zemlja koja je pokrenula zvaničnu istraga povodom zaprašivanja hemijskim sredstvima iz aviona.

- U ponedeljak ću Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu poslati rad u kom se nalaze brojni dokazi koje su nam dostavili građani iz cele Srbije. Na osnovu toga tužilac će odlučiti da li će pokrenuti postupak protiv N.N. lica koja zaprašuju, ali i protiv poznatog lica koje je to dozvolilo - objašnjava za Kurir Aleksić i dodaje da je u Grčkoj nedavno osnovan internacionalni pokret protiv hemijskog zaprašivanja.


OVO JE RUSKI LETEĆI AUTO!


Valerij Bulgakov, bivši pilot Crvene armije, napravio čudo tehnike - „tavriji“ staroj 24 godine stavio krila

MOSKVA - Koji, bre, Amerikanci?
Rusija ima odgovor na „terafugiju“, američki leteći auto, koji se već prodaje po ceni od 194.000 dolara po komadu. Odgovor iz Moskve zove se „bulgakov“, a njegov tvorac je Valerij Bulgakov (72), penzionisani pilot Crvene armije.

Ovo čudo tehnike, napravljeno od automobila „ZAZ tavrija“ iz 1987. godine i delova malih ruskih aviona, zaista leti. Brzina potrebna za poletanje mu je oko 100 kilometara na sat, a može da preleti čitavih 200 metara, i to na strmoglavoj visini od tri metra! Kako kaže Valerij, ovoj skalameriji je potrebno 20 sekundi da dostigne brzinu potrebnu za uzletanje.



Izvor: Kurir

Kanada: 12 mrtvih u avionskoj nesreći


Dvanaest osoba je poginulo a tri su povređene u avionskoj nesreći u arktičkoj oblasti Kanade, saopštila je kanadska savezna policija, a prenose mediji u ovoj zemlji.
Boing 737 kompanije "First Air" sa petnaest putnika, od kojih četiri člana posade, srušio se blizu mesta Rezolut bej u akrtičkoj teritoriji Nunavut, navela je policija.
Iz službe za spasavanje u vojnoj bazi u Trentonu, u kanadskoj državi Ontario, navedeno je da se na licu mesta već nalaze lekari i helikopteri.

Avion je leteo iz mesta Jelounajf u Severozapadnim terotorijama za Rezolut bej.
Kako navodi agencija Frans pres, nije bilo moguće stupiti u kontakt sa predstavnicima Rezolut beja, mesta od oko 200 stanovnika, da bi se od njih saznale okolnosti nesreće. 


Срушио се авион током акробатског лета

20. август 2011. | 18:49 | Извор: Танјуг

ЛОНДОН -
Авион "црвена стрела" Британских Краљевских ваздухопловних снага, срушио се данас током акробатског лета на североисточној обали Енглеске, саопштила је полиција, додајући да за сада није познато шта се догодило са пилотом.
"Полиција је данас поподне примила позив да се авион 'црвена стрела' срушио у селу Труп код Бурнмаута", наводи се у саопштењу.
На место несреће изашла је полиција, ватрогасци и хитна помоћ, а инцидент ће преиспитати тим војних истражитеља ваздухопловних несрећа, пренео је АФП.
"Црвене стреле" обухватају девет авиона које вози по један пилот на трогодишњем одсуству с војних дужности у РАФ-у.
Ови пилоти сваког лета изводе акробатске маневре широм Велике Британије.

петак, 19. август 2011.

AVION S TURSKIM PREMIJEROM KRILOM OKRZNUO PISTU

Petak, 19. Avgust, 2011.Autor: Agencija TANJUG


ANKARA - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Somaliju u pratnji delegacije, a prilikom sletanja na aerodrom u Mogadišu dogodio se manji incident, kada je krilo turskog aviona okrznulo pistu.

Niko od članova turske delegacije, u kojoj se nalazi i šef diplomatije Ahmet Davutoglu, nije povređen, ali je incident prouzrokovao paniku među putnicima, javila je turska novinska agencija Anadolija.

U avionu kompanije "Turkiš erlajns" nalazili su se i članovi porodice turskog premijera, preneo je AP.
Prema pisanju Anadolije, avionu je potrebna popravka i on ne može da vrati delegaciju u Tursku.

Erdogan je otputovao u Somaliju kako bi obišao izbegličke centre i otvorio kamp turskog Crvenog polumeseca i poljsku bolnicu, u nastojanju da pomogne toj zemlji u kojoj je zavladala glad nakon najveće suše koja je pogodila u poslednjih 60 godina.

Članice Organizacije islamske saradnje dogovorile su se na vanrednom sastanku koji je u sredu održan u Istanbulu da izdvoje 350 miliona dolara pomoći za Somaliju, a Erdogan je tom prilikom uputio kritiku na račun bogataša i zapadnog kapitalističkog sveta.

Pariski aerodrom "zaposlio" holograme

Ukoliko se ovih dana nađete na aerodromu Orli u Parizu nemojte se iznenaditi kada vam se prilikom ukrcavanja u avion obrati providni aerodromski službenik.

Probni projekat virtualnog službenika na delu aerodroma za ukrcavanje putnika počeo je pre oko mesec dana, a izazvao je pravo iznenađenje među putnicima.

Providni službenik na novom gejtu za ukrcavanje aerodroma Orli pojavljuje se u tankom vazdušnom snopu pred putnicima i daje im instrukcije o ulasku avion, samo malo "bezdušno", piše francuska štampa. 

Na aerodromu su prisutna tri ovakva "službenika" koji po pojavljivanju putnika daju unapred snimljene informacije potrebne za određeni let. Hologrami su u ljudskoj veličini, muškog i ženskog pola.

Putnici koji su iskusili novu uslugu ovog aerodroma bili su poprilično iznenađeni. Većina pokušava da dodirne hologram, dok neki nastoje da uspostave komunikaciju sa njim iako je programiran da samo daje uputstva. Još uvek nije naučio i da odgovara. Utisci su uglavnom pozitivni, jer većina ispitanih putnika kaže da se dobro zabavila ukrcavajući se u avion. 


Avioni crnogorske policije gase požare oko Podgorice


18. Avgust. 2011 | 09:59, Izvor : Beta
Avioni Aviohelikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore neprekidno gase požare u okolini Podgorice, saopšteno je jutros iz crnogorske vlade. 
Na gašenju požara angazovana su četiri aviona, tipa amfibije, koji vodu uzimaju sa površine Skadarskog jezera, kao i dva aviona tipa "dromader" koji se pune na vodenoj platformi na podgoričkom aerodromu.
Največhi požar je u reonu Piperi i Rogami, severno od Podgorice, ali, kako je saopšteno, vatra zasad ne ugrožava kuće neposredno.
Strahuje se od novih požara, jer su meteorolozi prognozirali da će temperatura vazduha narednih dana u Podgorici dostići 40 stepeni Celzijusovih.

Турска авијација гађала положаје Курда на северу Ирака

18. август 2011. | 13:25 | Извор: Бета
АНКАРА - 
Турска борбена авијација бомбардовала је ноћас положаје курдских побуњеника на северу Ирака, дан након што је осам турских војника и један сеоски чувар погинуо у нападу курдских герилаца.
То је први пут у последњих годину дана да је турска авијација извела неки напад на север Ирака.

Турски авиони су бомбардовали 60 позиција Радничке партије Курдистана у ирачким планинама, као одговор на напад у којем је дан раније погинуло девет особа у провинцији Хакари, на граници са Ираком, саопштила је данас турска војска.

Главни штаб војске је упозорио да ће се напади, ако буде потребно, наставити.

Како наводе власти у Анкари, у ирачким планинама налазе се базе ПКК из којих се изводе или планирају напади на војску у Турској.

Турски званичници су упозорили да ће доћи до велике офанзиве против побуњеника после њиховог напада из заседе на војни конвој у близини границе са Ираком.

Министар одбране Исмет Јилмаз је обећао оштар одговор на тај напад, док је војска покренула ваздушну и копнену офанзиву у покрајини Хакари, махом насељеној Курдима, где се догодио напад, јавила је турска државна телевизија.

"Одмазда ће бити вишеструко јача", казао је Јилмаз.

Више од 30 турских војника је од јула погинуло у нападима побуњеника, укључујући и један у којем је погинуло 13 војника, што је довело до велике офанзиве власти на југоистоку Турске.

ПКК, који Турска, САД и Европска унија сматрају терористичком организацијом, бори се од 1984. године за одвајање југоисточног дела Турске, а у тим сукобима је, према проценама, до данас погинуло 45.000 људи.

Паника због пчела у руском авиону

18. август 2011. | 18:35 | Извор: Танјуг
МОСКВА - 
Један аеродромски званичник који је успео да прошверцује кошницу у авион изазвао је панику међу путницима када су се усред лета пчеле разлетеле по авиону, преноси агенција Франс прес.
Кошница са пчелама била је сакривена у кутији у одељку за капуте у бизнис класи авиона на лету између Благовешченска, на крајњем истоку Русије, и Москве.
"Било је страшно. Путници су били у шоку", казао је Андреј Савостин, портпарол авиокомпаније "Јакутија ерлајнс".

"Посада се херојски понела. Стјуардесе су лепљивом траком облепиле гардеробер како би спречиле пчеле да из њега излећу", објаснио је он.
Инцидент, који се догодио крајем маја, објавио је на насловној страни лист "Росискаја газета", наводећи да ово није први пропуст на аеродрому Благовешченска.
Уношење инсеката у авион забрањено је руским ваздухопловним правилником, али је пчеле прошверцовао заменик директора аеродрома, Анатоли Смирнов, тако што је заобишао контролне пунтктове, пише лист.

Међу путницима авиона било је и неколико московских званичника који су путовали бизнис класом, баш као и пчеле.
На безбедносне пропусте на руским аеродромима указано је 2004. године после напада двојице бомбаша на московску ваздушну луку Домодедово.
У јуну је на истом аеродрому ухапшена жена која је успела да се укрца у авион без карте, личних докумената и било каквог пртљага.

Miš odložio let

Let na relaciji Stokholm - Čikago suspendovan je danas zbog miša koji je jurio po podu aviona Airbus 330, koji ima kapacitet 330 putnika, pre nego što su oni počeli da se ukrcavaju.


Miš je, prema navodima BBC, izbegao da bude uhvaćen, uprkos "velikoj poteri" i naporima, a sakrio se negde u unutrašnjosti aviona.

Let je obustavljen budući da prisustvo miša u avionu može da uznemiri putnike, ali i da ugrozi sigurnost, jer bi, kako se navodi, mogao da pregrize kablove.

Tako je malo stvorenje zadržalo 250 ljudi spremnih da polete ka Stokholmu.

Aviokompaniji SAS nije uspelo da pronađe drugi avion zbog čega su putnici čekali više od pet sati.

Ovo nije prvi put da miš napravi ovakve probleme.

U 2009. zabeležena su dva takva slučaja kad su avioni Delta Airlinesa, koji su saobraćali na relaciji Njujork - London, ostali prizemljeni, jer su u njima uočeni miševi.

(FoNet)

уторак, 16. август 2011.

Austrian Airlines modernizuje avione

U cilju poboljšanja kvaliteta usluge, uštede goriva, zaštite životne sredine i smanjenja troškova, austrijska avio-kompanija Austrian Airlines donela je odluku o modernizaciji enterijera inovativnom kabinskom opremom.
Do septembra 2011. godine planirana je modernizacija 11 aviona tipa Boeing 737, a u prvoj polovini 2012. biće modernizovan 21 avion tipa A320. 

Ključni element u novoj kabini je potpuno novo osmišljeno sedište. Zahvaljujući inovativnoj konstrukciji putnici će u zavisnosti od tipa aviona dobiti do 10 cm više prostora za noge i kolena. 

Novo sedište je za oko tri do pet kilograma lakše od prethodnog, što smanjuje ukupnu težinu aviona a time i potrošnju kerozina. 

Novo sedište zahteva manje mesta, što znači da po avionu u proseku mogu skoro pet sedišta više da se ugrade. Sva sedišta su presvučena visokokvalitetnom kožom.

Руски ловац Т-50 атракција салона ваздухопловства

16. август 2011. | 13:53 | Извор: Танјуг | Фото: Бета
МОСКВА - Десети међународни аерокосмички салон (МАКС) на којем учествује 800 компанија из 40 држава отворен је у месту Жуковски у Подмосковљу.

Посетиоци салона имају прилику да виде више од 200 цивилних и војних ваздухоплова међу којима су нови „Боингов” дримлајнер 787, "Ербасов” А380, као и најновији руско-украјински путнички авион Ан-158.
Главна домаћа атракција салона свакако је руски ловац пете генерације Сухој Т-50 који ће учествовати у летачком програму. Овај авион стелт технологије који је произведен у сарадњи Русије, Индије и Бразила први пут је полетео у јануару прошле године.
Увођење ловца Т-50 у руску војну авијацију планирано је после 2015. године, када би требало да замени моделе Миг-29 и Су-27, а многе појединости у вези са овом летелицом и даље су у домену војне тајне.

Салон неће проћи без аеромитинга, јер су најављени наступи три руске и једне летонске акробатске пилотске групе, као и прелети старих авиона из времена Другог светског рата.
Поздравну честитку учесницима и посетиоцима МАКС-а јутрос је упутио руски председник Дмитриј Медведев који је оценио да "програм манифестације промовише размену најбољих пракси, међународну сарадњу и пласман домаћих високих технологија на страна тржишта”.
Према проценама организатора ове изложбе, обим уговора који би могли да буду склопљени у Жуковском износи до 10 милијарди америчких долара.

03.Septembar 2011 X. Masters Of Miniatures - Senta


Program:

27. Avgust 2011 otvaranje izložbe " 10 godina mastersa " tako da svi oni koji su u mogućnosti da dodđu ili pošalju makete nedelju dana ranije su više nego dobrodošli, ovde može sve da se donese, nema veze što " nije takmičarski rad ", naravno svima koji budu došli obezbeđen je ručak i osveženje, čekamo vas!

Za sve one koji ne mogu da dođu a poslali bi makete neka se jave Profi ili meni, biće organizovan skupljanje maketa iz Beograda

Od ponedeljka 29.08.2011 svako popodne predavanja: Varczag Gyorgy - farbanje figura, maketarske tehnike i samogradnja

03. Septembar 2011 dan takmičenja gde će osim redovnih takmičarskih kategorija bit održan i 1. Balkan Kup u saradnji sa maketarskim klubom iz Kranja - Slovenija, ovde mogu da učestvuju sva vozila, letelice, figure, brodovi koji nose oznake pripadnosti bilo koje od balkanskih država, ovde spadaju i sve jugoslavije koje su bile, naravno maketa se takmiči u svojoj kategoriji i u balkan kupu, ali može se prijaviti i samo za balkan kup i kod nas ce biti dodeljene plakete i diplome za državni šampionat za 2010 god u dve kategorije, vazduhoplovi i vozila ( tu su i figure i brodovi )
vaše je samo da dodjete!

Takmičenje se održava po pravilniku MSS-a u sledećim kategorijama:

Juniori:

J1  jet                 1/144’’, 1/72 , 1/48 , 1/32
J2  prop              1/144’’, 1/72 , 1/48 , 1/32
J3  gusenicari     1/72 , 1/35
J4  tockasi          1/72 , 1/35
J5  ostalo

Kadeti:

K1  jet                 1/144’’, 1/72 , 1/48 , 1/32
K2  prop              1/144’’, 1/72 , 1/48 , 1/32
K3 gusenicari      1/72 , 1/35
K4 tockasi           1/72 , 1/35
K5 ostalo

Seniori:

S1  Avioni                sve manje od 1/72
S2   Avioni     jet      1/72
S3  Avioni     prop   1/72
S4  Avioni     jet      1/48
S5  Avioni     prop   1/48
S6  Avioni                sve vece od 1/48
S7  Helio                   sve razmere
S8 gusenicari            1/72
S9 tockasi                 1/72
S10 gusenicari          1/35
S11 tockasi               1/35
S12         vignete       svih razmera
S13         diorame     1/72
S14        diorame      1/35
S15         figure         svih razmera
S16Automobili         svih razmera
S17Sci-Fi                  svih razmera
S18Papirne makete   svih razmera
S19 razno
S20 brodovi              svih razmera

Makete koje zbog nedovoljnog broja maketa ne budu imale kategoriju, biće svrstane u razno ( makete bez konkurencije )

Best wings ( najbolja maketa u kategoriji avijacije )
Best armour ( najbolja maketa u kategoriji vojnih vozila )
Modellius kup ( najbolja maketa po izboru članova maketarskog kluba
                          „ Modellius “ iz Sente )

Ukoliko bude dovoljan broj maketa vozila u razmeri 1/48 otvoriće se kategorija, u suprotnom spaja se sa 1/35

Kotizacija 500.00 RSD, samo za punoletne!

Uskoro će biti okačene i prijemne liste, tako da će moći da se uradi prijava i preko e - maila

Svi koji se prijave na takmičenje dobijaju besplatan ručak a oni koji dolaze turistički moće će da ručaju po veoma pristupačnim cenama. Molim sve one koji žele da imaju štand na buvljaku da se jave najkasnije do 22. Avgusta sa informacijom koliko im je prodajnog prostora potrebno. Za sada na berzu su najavili dolazak bračni par Francuz ( uglavnom železnica ali imaju dosta stvari što je interesntno za dioramaše ), Steam Guitar iz Mađarske ( air brashevi, kompresori, rezervni delovi... ) , Z63 takođe iz Mađarske ( alati, pincete, riveteri, eceraj, žice, sajle itd ) i naravno „ čovek od rezina “, u toku su pregovori sa KP – om.

Satnica takmičenja :

09.00 - 11.00  - prijem maketa
12.00              - svečano otvaranje
12.30 – 13.30 - ručak
13.30 – 14.30 - predavanje „ srednjovekovno oružje i načini borbe “
14.00 – 17.00 - poseta spomen vidikovcu bitke kod Sente
14.00 – 18.00 - ocenjivanje maketa
18.30              - dodela nagrada

Ukoliko neko želi da prenoći neka se javi do 20. Avgusta da bih mogao da rezervišem smeštaj

Za sve ostale informacije obratite se meni na pm ili na broj tel.  +381 64 / 131 – 22 – 18, e – mail modellius_senta@yahoo.com

Svift er kažnjen zbog otkazivanja leta Čikago-Beograd


16. avgust 2011. | 13:35
Izvor: Beta
Ministarstvo saobraćaja SAD kaznilo je američku aviokompaniju Svift er (Swift Air) sa 100.000 dolara zbog otkazivanja letova na liniji Čikago-Zagreb-Beograd, pred poletanje, objavio je danas sajt Azcentral (www.azcentral.com).
Kako naovodi sajt, Svift er je prvi let na liniji Čikago-Beograd, sa sletanjem u Zagrebu otkazao 17. juna, nekoliko minuta pre poletanja čime je, prema navodima Ministarstva saobraćaja, ostavio 221 putnika bez alternativnog prevoza.
Američka aviokompanija sa sedištem u Feniksu, u državi Arizona, nakon toga je prizemljila svih šest aviona za komercijalne letove na nedelju dana zbog istrage američkih vazduhoplovnih vlasti (Federal aviation administartion - FAA) oko priručnika za obuku pilota Svift era i kvalifikacija posada.
Prema pravilima Ministarstva saobraćaja SAD, aviokompanijama je zabranjeno da otkazuju letove na čarter linijama 10 dana pre poletanja, osim u slučaju kada je fizički nemoguće obaviti putovanje.
Kompanija Er plus iz Čikaga, koja je organizovala letove do Srbije i Hrvatske i prodavala karte, nije odgovarala na telefonske pozive i elektronsku poštu novinara Azcentrala u ponedeljak, 15. avgusta, navodi sajt.
U snimljenom odgovoru na telefonskoj sekretarici kompanije Er plus navodi se da su letovi od Čikaga do Zagreba i Beograda otkazani do daljnjeg.
Kompanija Svift er će polovinu kazne morati da plati u narednih 150 dana, a ukoliko ponovi prekršaj u narednih godinu dana odmah će morati da plati i preostalih 50.000 dolara, navodi se u rešenju Ministarstva saobraćaja SAD.
Portparol Svif era Stiv Roman (Steve) kazao je da je nakon prizemljenje flote od 17. do 24. juna, ta aviokompanija u saradnji sa FAA radila na ispravljanju priručnika za obuku i trening i da je za dobila usmeno odobrenje te agencije.
Kompanija Svift er prvobitno je planirala da od 17. juna uvede direktne letove na liniji Beograd-Čikago što bi bilo obnavljanje direktnih letova između Srbije i SAD posle 19 godina.
Zbog malog interesovanja putnika, uvedeno je i sletanje u Zagreb, a pre toga je bilo u planu da se uvedu i direktni letovi od Zagreba do Čikaga od 20. juna.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije dao je američkoj kompaniji dozvolu za letove do 29. decembra, pošto je ispunjavala sve propisane uslove.
Kompanija Svift er (www.flyswiftair.com) je osnovana 1997. godine, obavlja čarter letove i ima flotu od ukupno 11 aviona. 

Oralni seks u kokpitu aviona?

Seks skandal primorao je aviokompaniju Cathay Pacific da preispita svoju marketinšku kampanju koja ih predstavlja kao “tim koji ide kilometer više kako biste se osećali posebno”.
Avio-prevoznik iz Hong Konga pokrenuo je istragu nakon objavljivanja fotografija na internetu na kojima žena u avionu, u crvenoj odeći koja podseća na uniformu posade oralno zadovoljava muškarca, navodno svog dečka. 

Dva radnika kompanije, akteri ovog incidenta, nakon toga su dobili otkaz, ali sramni čin, koji se odvija zapravo u kokpitu, naveo je rukovodstvo Cathay Pacific-a da razmisli o odlaganju kampanje “Ljudi i usluge”. 

“Razmatramo da zaustavimo kampanju na neko vreme, jer izgeda da nije pravi trenutak za to”, rekao je potparol kompanije. 

Pojavljivanje ovakvih fotografija se smatra kompromitovanjem reklamne kampanje u okviru koje je kabinsko osoblje i posada trebalo da budu predstavljeni na bilbordima, u novinama i magazinima. 

“Ovaj skandal se dogodio u najgorem mogućem trenutku“, navelo je rukovodstvo. 

Oni se plaše da se poruka slogana i kampanje sada mogu pogrešno i dvosmisleno tumačiti i ismevati. Nije utvrđeno da li je par uhvaćen da delu ili je dobrovoljno pristao na fotografisanje. 

Aviokompanija je takođe odbila da potvrdi da li se čin odigrao u kokpitu, kao ni to da li je snimak nastao dok je avion bio u vazduhu. 

Neidentifikovani muškarac sa fotografije za kog se prvobitno smatralo da je pilot, nema na sebi pilotsku uniformu, a lokalne novine su iz pouzdanih izvora saznale da su fotografije ukradene iz njegovog ličnog kompjutera.

POKRENUTA ISTRAGA ZBOG ZAPRAŠIVANJA HEMIJSKIM SREDSTVIMA IZ AVIONA

Utorak, 16. Avgust, 2011.


NOVI SAD - Borba se isplatila!
Nakon pisanja Kurira o pojavi belih lepljivih niti po zemlji koja je preplašila sugrađane, na inicijativu direktora Ekološkog udruženja Novog Sada Nikole Aleksića, Prvo osnovno javno tužilaštvo iz Beograda otvorilo je istragu „povodom optužbi za genocid zaprašivanjem hemijskim jedinjenjima iz neobeleženih aviona“.

- Pozivamo sve svesne i odgovorne ljude da dostave i svoje fotografije, video-zapise i sakupljene paučinaste niti izbačenih iz aviona, na adresu Savska broj 17, na ime javnog tužioca Nebojše Obradovića, koji vodi istragu. Potrebno je uz fotografiju, video-snimak ili materijalni dokaz navesti tačnu lokaciju i vreme kada je sačinjen snimak ili video-zapis, odnosno nađene niti, i lične podatke autora snimka, odnosno pošiljaoca dokaznog materijala - rekao je Nikola Aleksić. On upozorava građane da paučinaste niti ne uzimaju golim rukama, nego grančicom ili štapićem, i da ih smeste u providnu teglu ili flašu pazeći da ne zagade spoljašnjost staklene posude.

- Prilikom slanja poštom javnom tužiocu, staklenu posudu je potrebno dobro izolovati i obezbediti da se ne bi polomila u transportu - objašnjava direktor pokreta.

(S. B.)



Izvor Kurir



U dve avionske nesreće na teritoriji SAD šestoro poginulih

AP, Tanjug | 15. 08. 2011. - 13:50h



Prvi avion, koji je prevozio troje nastavnika i njihovo dvoje dece u udaljeno selo na Aljasci, srušio se kasno u subotu na nepristupačnom brdovitom terenu u uslovima guste magle.

U nesreći su, prema rečima školskih zvaničnika, poginuli pilot i jedan
nastavnika, dok su preživeli prevezeni u bolnicu, javio je AP.

Za sada nije poznat identitet osoba koje su poginule u nesreći koja se dogodila juče popodne na jugu države Ajdaho, kao ni to da li je avion, koji se srušio u blizini aerodromske piste, pao prilikom sletanja ili poletanja.

Kineski nosač aviona okončao prvu plovidbu

Tanjug | 14. 08. 2011. - 21:16h Foto: AFP


PEKING - Prvi kineski nosač aviona okončao je danas prvu plovidbu morem i vratio se u luku Dalijan, na severoistoku zemlje.

Kako su javili kineski mediji, plovidba je trajala pet dana, prenela je agencija AP.
Nosač aviona, redizajnirano i obnovljeno bivše sovjetsko plovilo, isplovilo je u sredu iz brodogradilišta u luci Dalijan, na severoistoku provincije Liaoning.

Nosač aviona napravljen je od starog sovjetskog nosača "varijag", koji je ruska mornarica počela da gradi tokom osamdesetih godina, ali ga nikada nije završila.
Po završetku probe, na nosaču će biti nastavljene prepravke i probni radovi.

Američki i kineski vojni stručnjaci smatraju da taj nosač ne predstavlja izvor tenzija u odnosima Kine i SAD i drugih država u azijsko-pacifičkom regionu.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Španija, Italija, Indija, Brazil i Tajland imaju ukupno 21 aktivan nosač aviona, dok Japan ima dva nosača helikoptera.